Intarsia er en mange århundrede gammel håndværker tradition, også kendt som træ mosaik. Den havde sin storhedstid i Renæssancen i 1500 og 1600 tallet. Intarsia er lavet af små stykker af forskellige træsorter, der er sat sammen i sindrige mønstre som mosaik ofte tilsat ædle metaller, elfenben eller marmor. Italienerne er kendte for deres brug af intarsia i kirkebyggeri og i andre betydningsfulde bygningsværker. Franskmændene derimod brugte intarsia i deres møbelkunst, hvilket der blandt andet er kommet smukke sofaborde og fint dekorerede kister ud af.
Intarsia som møbelkunst
Vi finder eksempler på møbelkunst med intarsia fra hele verden. Franskmændene satte sig hårdt på Renæssancens intarsia kunst. De var simpelthen først til at forfine teknikkerne. Men intarsia er også set i møbelkunst fra østen, hvor det ofte i stedet er små lakerede træstykker, der er sat sammen til indviklede scener.
I Danmark har vi også brugt intarsia i vores møbelkunst. Hele ideen med at lade de forskellige sorter af træ stå råt, så deres farver kan spille mod hinanden, passer nemlig rigtig godt ind i den skandinaviske boligstil. Man kan sige, at intarsiaen er forenklet, fordi det er så meget større stykker træ, der bliver sat sammen. Men inspirationen er helt sikkert hentet i Renæssancens smukke intarsia møbler og vægdekorationer.
Kendte værker lavet med intarsia
Domenico Beccadumi som var en italiensk maler og billedhugger fra Siena (ca 1884-1551) var kendt for sine smukke intarsia arbejder. Hans største mesterværk var de bibelske scener i marmor intarsia, som ligger nedfældet i gulvet i domkirken i Siena. Det var et arbejde, der tog næsten hele hans liv. Hvilket giver en idé om kompleksiteten af intarsia arbejdet
Franchesco del Cossa (1435-1477) er endnu en af intarsiaens mestre. Han har lavet intarsia arbejde i domkirken i Ferrara og han har været med til at lave den kendte intarsia udsmykning i Palazzo Schifanoia.