Intarsia kunsten har sin storhedstid i 1700 tallet, hvor tidliger tiders mere enkle design blev forfinet af de franske møbelsnedkere. To af Frankrigs helt store intarsia håndværkere var André-Charles Boulle og David Roentgen. Men det er ikke kun franskmændene, der var dygtige intarsia håndværkere. Vi har også eksempler på fantastisk intarsia trækunst lavet af danske håndværkere.
Intarsia på Frederiksborg Slot
Hvis du gerne vil se smukt udført intarsia arbejde på dansk grund og designet og lavet af danske håndværkere, så bør du slå et smut forbi Frederiksborg Slot.
På Frederiksborg Slot er Kongens Bedekammer udsmykket med smukke intarsia arbejder. De smukke træ arbejder med arabesker, planteornamenter og trompe l´oeil motiver menes, at være lagt i begyndelsen af 1620’erne.
Desværre var Frederiksborg Slot udsat for en ødelæggende brand i 1859, hvor en del af intarsia arbejdet blev beskadiget. Heldigvis er Kongens Bedekammer blevet smukt restaureret.
Intarsiarbejdet i Kongens Bedekammer på Frederiksborg Slot er tegnet af Heinrich Hansen og er udført af den dygtige træskærer Christian Rønne.
De træsorter der er brugt i intarsia arbejdet er blandt andet ibenholt, citrontræ og muskat træ.
Franske intarsia håndværkere
André Charles Boulle levede fra 1642 til 1732 og han var en højt agtet fransk hofsnedker. André Charles Boulle brugte sin karriere på at fremstille smukke parade møbler ofte med intarsia. Når han lavede sine smukke møbler, så brugte han forskellige træsorter til at lave det smukke farvespil. Men han benyttede også materialer som elfenben, perlemor, skildpaddeskjold og forskellige metaller som guld, sølv, kobber, bronze og messing. Mange af hans smukke møbler er stadig at finde på museer i Frankrig, men også rundt omkring i verden.
Der skulle eftersigende stå en André Charles Boulle sekretær med intarsia op Dronningens slot i Caix.
Intarsia har ikke kun været populært som møbelkunst. Teknikken er også brugt til at lægge fantastiske mosaikgulve og til at lave havekunst.